ridtips

Namn Efternamn

Hem    Info    Kontakt    Prenumerera

Öva piruett på två sätt

Många hästar tappar bjudning och vill gå emot insidans hjälper under arbetspiruetter





Gör så här:

 
1 A & B
Börja med att få galoppsprången så kora att du kan börja vända framdelen. Sedan kan du övergå till själva arbetet med att vända hästen, där voltarbetet är en av många lösningar. 
- Men behåll ett slags voltspår med både fram och bak. 
Om hästen börjar vandra mot innerhjälperna, övergå till volt där hästen spårar mellan fram och bakben igen. Hästen har då tappat det inre bärbenet och kan inte galoppera på ett bra sätt, förklarar Kerstin. 
- När den släpper bjudningen vill den luta sig inåt. Du måste envisas med rakriktningen tills den kan göra volten igen, tills den bär på sitt bakben rakt bakom framdelen. Därefter kan du åter gå in i en arbetspiruett.
Det kan till och med bli så att man måste "knuffa" lite på bakdelen för att få upp hästens insida igen, säger Kerstin.
Kontrollera att det du gör fungerar genom att gå ur det du sysslar med. I det här fallet kan det vara att galoppera rakt fram ur piruetten eller volten. Om det inte går bra, backa till voltarbetet eller gå ut i raka linjer och växla upp galoppen. 
- Hästen lär sig inget extra av arbetspiruetten om den inte gör den väldigt väl. Risken är att man tror att man har större kontroll än vad man har. Det känns rätt bra, men det blir aldrig säkert förrän du kan kontrollerar varje språng åt sidan och framåt. Utan att hästen prostesterar.
 
2 A & B
Ett annat sätt att kontrollera att piruettarbetet fungerar är att gå ner till en skrittpiruett.
- Faller hästen isär, eller tappar balansen och takten, har den haft dålig balans. Den ska sätta sina ben med kontroll och den ska se mjuk ut. Har du bra balans kommer den direkt till bra rytm i skritten. 
Därefter kan du fatta ny galopp på piruettspåret.
- Det är ett bra sätt att lära hästarna hur de ska placera in sina bakben för att hitta en balanspunkt. När du fattar galopp så här har hästen ingen hjälp av fart, vilket är bra, för det ska den egentligen inte ha. 
Under det här arbetet behöver inte piruetten vara "perfekt", säger Kerstin. 
- Det kan vara mer som sluta på lagom stor volt.
Om du gör övergång till skritt från samlad galopp, och hästen "faller isär", det vill säga tappar balansen, har den troligtvis haft dålig balans redan i den samlade galoppen. 
- Galopp till skritt är en jättebra övning i sig själv. Dessutom kan hästen vila sig lite i skrittsegmenten. När du fattar galopp igen ska den inte "hjälpa sig" genom att sätta fart, säger Kerstin.









Kommentera inlägget här:
HÄR KAN DU ÄNDRA INFO OCH SKRIVA IN KOMMENTARS REGLER OCH KONTAKTINFO, ELLER VANLIGA FRÅGOR


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!