ridtips

Namn Efternamn

Hem    Info    Kontakt    Prenumerera

Ridtips. Hoppövning


Du behöver ha en lydig häst när du kommer in på tävlingsbanan. Det här är en hoppövning där du framförallt övar hästens lydnad. Du tränar också på att få din häst att byta galopp när du behöver.

Mål: Lydnandsövning som kontrolerar att ryttaren kan få hästen att vända, byta galopp och hoppa utan att tappa rytmen.

Svårighetsgrad: Den här är en medelsvår övning som passar bäst till rutinerade hästar som är reglerbara och kan byta galopp. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måten 20 x 60 m. Hinder höjden kan varieras mellan 0,60 och 1,00 m.

Hinderuppställning:
Hinder nr 1 och 2: Rättuppstående hinder.

Hinder nr 3: Trekombination med ca 6.50 m mellan hindren. (OBS! Måtten är för storhäst)

Såhär rider du övningen:
Börja i vänster varv och hoppa hinder nr 1 och därefter 3, vänd till höger och byt galopp över den första av de tre cavalettiblocken. Fortsätt i galopp över den andra cavalettiblocken, byt galopp igen över den tredje cavalettin och hoppa tillbaka hinder nr 3 (kombinationen från  andra hållet). Avsluta med att hoppa hinder nr 2. Hoppa övnigen flera varv efter varandra.

Rid i lugn rytm genom hala övningen och känn efter att du ha kontroll på hästen både framför, över och efter hindren. Var noga med att hästen går kvar i samma lugna rytm och "sitter ihop" både under vändningarna, under galoppombyterna och över hindren så att hästen formar sej i sidorna. Var noga med att följa vägen och titta dit du ska.

Tänk på:
Även om bytet misslyckas är det viktigt att du följer den planerade vägen. Var noga med att föjla vägen. Rider du slarvigt blir rytmen dålig. Om bytet misslycks flera gånger kan det däremot vara lämpligt at lägga en extra volt. låt hindren "komma till dig" istället för att göra alltförstor affär av dem.

Ridtips,Hoppövning


Som det står är det altså 3studs och sedan är det två galoppsprång imellan. Sedan som det ser ut på den övre delen av skissen är när man byter galopp och  hoppar ena studsserien. Lycka till :)

Ridtips.Din stis

Det absolut bästa är att redan från början försöka sitta så korrekt som möjligt och på så sätt slippa en massa framtida besvär med sitsen som kanske kan vara svåra att rätta till.


   
 Den lätta sitsen används framför allt vid hoppning
 av lägre hinder och ridning över cavaletti. Man skjuter
 fram skänkeln en aning för att bli stadigare i benet och
 lutar sig en aning framåt, utan att för den skull förlora
 balansen och tippa framåt



Den lodrätta sitsen är något av det
 första man får lära sig inom ridningen.
 Då sitter man alldeles rak i ryggen med
 lätt sänkta hälar och avslappnade axlar.
 Ha blicken riktad framåt när ni inte ska
svänga. Denna typ av sits används vid
all typ av ridning, framför allt dressyr.


VILKA VILL ??

vilka vill att jag ska ha kvar min blogg ??

Kolla :O


    MIN HÄST BEA                        &          FÄRDINAM     

DOMÄR SJUKT LIKA

Nu igen har jag en Frågestund!

Fråga på NU det ni undrar över :)


Ridtips-Travhoppa för lydnad


Gör så här: 
Rid fram i alla gångarter på raka och böjda spår i båda varven.
 
A. Börja med (1) och (2) i trav. Gå på travbommarna. Du ska kunna få hästen runt innerskänkeln och få den rak. 
- Det är inte helt lätt. Man kan tycka att det inte är så märkvärdigt att rida över ett par bommar, men tyvärr är det ju det, säger Ann.
Du ska ha hästen rak före, över och efter bommarna och därefter vända. Det ska inte glappa i tygeln. Få hästen aktiv i ytter bak, tänk var den hamna i svängen så att den inte springer på dubbla spår, rama in den. 
- Hästen ska inte "släppa" i svängen och den ska vara rak efter att ha svängt. 
Lägg sedan till travhopp på en liten kryssoxer. Håll stödet och pressa ut hästen efteråt så att du kommer utanför studsen.
 
B. Hoppa studsserien (3) en eller två gånger så att hästen vänjer sig. Kom inte i för högt tempo, men använd dig av hästens galopp så att den får jobba med serien. Håll dig i mitten, låt inte hästen trilla in efteråt.
- Som tränare kan man fokusera på ryttarens sits och inverkan eftersom hästen själv gör jobbet på studsen.
 
C. Bommarna vid (4) hjälper hästen att komma rätt så att den inte kommer in i botten eller för långt ifrån.
- Eleven får en uppfattning om hur det ska kännas, för det blir ofta jämnt och rytmiskt. Även om hästen kommer fel på första bommen brukar den rätta sig så att den ligger helt rätt mot hindret. 
Lägg volter här och där, fortsätt i galopp. Du kan bryta av och lägga in travbommarna. Om hästen inte byter, landa i balans, bryt av, fatta ny galopp och arbeta vidare.
 
D. Börja med trav över (1) och (2), fatta eller bibehåll galopp, det gäller att du har hästen framför skänkeln så att den fortsätter i galopp efter hindret. Jobba igenom studsen (3), få hästen i balans, vänd in på bommarna och oxern (4), bryt av till trav, gå över bommarna och kör hela serien en gång till.

 

 

Syfte:
Träna ryttarens förmåga att variera ridningen och att göra övergångar och tempoväxlingar på bestämda ställen. Hästen blir mer uppmärksam på ryttarens hjälper.
 
Svårighetsgrad:
Medel till avancerad. Hästen bör ha kommit lite längre i sin utbildning för att gå den här övningen. Ryttaren måste också ha kommit lite längre, det gäller att planera.

 

För unghäst:
Om du har unghäst kan du göra varje bit för sig, men inte koppla ihop dem. Om hästen är väldigt ung kan infångare hjälpa. Och galoppbommar snett igenom kan vara lite överkurs på en ung häst, ta den övningen på ett rakt spår längs väggen.

 

Tänk på det här:
Rid rytmiskt och taktmässigt i övergångarna

A
B

C
D




Ridtips- hoppövning


LÄNK!!

http://petronellalarsson.blogg.se/  kolla denna grymma blogg

Ridtips- Lösgörande voltövning

Lösgörande voltövning

Den här övningen kräver att man har grunderna och kan trava över bommar. Den är inte speciellt komlicerad i sig men går att ändra.

image20

Som bilden visar ska man lägga bommar eller cavaletti i mitten av banan och sedan rider man åttvolter över bommarna. Volterna i samband med bommarna är lösgörande för hästen samt ökar dess koncentration.

Övningen kan börjas i skritt tills det känns bra och sedan ökar man till trav. Tänk då på att bommarnas avstånd måste ändras. Övningen går även att göra i galopp med galoppbom. Tänk på att byta varv också för variation och för att riktigt lösgöra hästen.

Variera övningen:

* Rid ut rundade volter även över cavalettin för att göra hästen lyhörd och koncentrerad.
* Räta ut hästen och rid rakt över bommarna för att träna hjälper, styrning och hästens lydnad.
* Byt ut cavalettin/bommarna mot hinder. Låga eller lite högre beroende på ryttarens eller hästens vana.
* Lägg ut bommar/cavaletti/hinder på fler ställen i volterna t ex mot väggen på kortsidan eller kanske tre hinder på raken i en av volterna.


Svar till Felicia !!

Den är okomplicerad, men hjälper hästarna att komma rätt på hinder.

Placera ett koppelräck med en travbom framför, någonstans på ridbanan. Du ska kunna rida an på hindret från båda håll. Avståndet mellan bom och hinder ska vara 2,10 meter. Är hindret väldigt lågt (anpassas efter hästen) kan avståndet vara något kortare.

Ska komma lite "i botten" på hindret
Det här är en styrkeövning som stärker hästens bakben samtidigt som den lär sig att komma intill hindret. Därför ska avståndet mellan travbom och hinder inte kännas för långt. Om hästen får trava intill hindret lite mer sätts bakdelen i arbete i upphoppet.

Hoppa cirka sju gånger
Rid in mot hindret i trav men låt hästen galoppera efteråt. Se till att komma lika mycket från båda hållen och hoppa hindret cirka sju gånger.

Lämplig för unghästar?
För unghästen kan hindret stå på medellinjen så det blir längre väg före och efter hindret, för att behålla bjudningen. Avståndet mellan bom och hinder kan längas något. Travhoppning är stärkande för hästen och jobbigt


Avståndet mellan bom och hinder ska vara cirka 2,10 meter

FRÅGESTUND!

Jag svarar i morgon eller i kväll


Ridtips-Hoppträning


Ridtips-Hoppa på volt

Man har en liten oxer, höjden väljer man själv, men det behöver inte vara högt för att göra nytta.
Man lägger sedan en bom framför hindret och en bakom. Med den här övningen tränar man att få hästarna att hänga med i svängarna, dvs följer voltens linje och inte hoppar i ytterkant eller liknande.
Man tränar också ryttarens öga och timing. Och ja, det är svårare än vad man tror att se avståndpunkten på böjt spår!
Tempot i denna övningen bör vara samlat för att hästen ska hoppa upp sig och att avtåndet mellan bommar och hinder ska stämma.
Voltstorleken kan man i stort sett välja själv men 15-20 m i diameter brukar vara ganska lagom.


Ridtips-Hoppa på serpentin

Hoppa på serpentin

När man hoppar serpentinerna så tränar man på att få med hästarna och få dem mjuka och lyhörda + att byta galopp över dem.
När man sedan hoppar serien på en rak linje tränar man att få hästen mellan skänklarna och få den riktigt rak. Hoppa snett över hinderna är svårare än vad man kanske tror !


Ridtips. Övning



Sätt 1:
Man kommer in i trav och gör halt vid konerna och efter halten fortsätter man i trav över cavaletti bommarna. Sen gör man halt vid nästa kona och sen fortsätter man i trav, väldigt enkelt.
 

Sätt 2:Man kommer in i galopp över en utav bommarna, sen vid konerna saktar man av till trav och travar över cavaletti bommarna. Vid konerna efter cavaletti bommarna fattar man galopp och galopperar över den sista bommen.


Ridtips. Övning


En övning med antligen bommar eller hinder / Lycka till


Dagens övning

 Caveltti på böjt spår, jätte bra övning. Den är ju åtminstone roligare än cavaletti på rakt spår. Hjälper hästen att trampa under sig samtidigt som den måste jobba på böjt spår.den hjälper en med att hästen inte blir för böjd, vilket jag tycker är lätt hänt. Tränar ju också styrka :)

Kan göras i alla tre gångarterna.

Avstånd för Travbommar

Häst 1.10 - 1.30 m
D-ponny 1.00 - 1.10 m
C-ponny 0.90 - 1.00 m
B-ponny 0.80 - 0.90 m


Avstånd för Galoppbommar
Häst 3.00 - 3.25 m
D-ponny 2.75 - 3.00 m
C-ponny 2.50 m - 2.75 m
B-ponny 2.25 - 2.50 m


Ridtips. hoppning

Som ni ser är det lite krongligt men jag ska försöka förklara. Först in på studsen.
Sen in på det franska som ska vara 2 bommar först och sen ett räcke. Efter det en volt runt bommen nere i hörnet där man ska göra som en omhoppningssväng. Efter det in på oxern, och sen ner på bommen i hörnet och göra en omhoppningssväng. En grymt bra träning.


Ridtips. Rid fram smart

Uppvärmningen är faktiskt en av de viktigaste delarna i en tävling eftersom en korrekt framriden häst har mycket goda förusättningar att klara av sin test på ett bra sätt.

LÅT DIN häst skritta fram ganska länge på lång tygel (om det är säkert). Det får den både avslappnad och lite uppvärmd.

OM HAN är spänd och orolig är det ofta bra att vara positiv och börga göra saker med honnom direkt, till exempel ställa honnom åt olika håll eller börga trava direkt.

OM HÄSTEN skyggar, ställ den från det den skyggarför. Det hjälper inte att ställa emot det farliga och rida rakt på.

DET ÄR viktigt att hänna till hur länge din häst behöver ridas fram . Det behövs minst 20 minuter till att få i gång blodcirkulation och mjuka upp lederna. Vissa topphästar behöva betydligt längre tid för att prestera på topp.

ANVÄND INTE framridningen till att lära din häst nya saker.

ANVÄND INTE tiden just innan start till att göra rölerser ni inte behärskar.

     
             FEL                                          RÄTT

Ridtips. Hööks

Hööks

Största hästsportskedjan nu med 30 butiker i norden!

21 butiker i sverige
Fler på gång!

BORÅS 033-20 51 20
HALMSTAD 035-10 59 70
HAPARANDA 0922-120 50
HELSINGBORG 042-37 99 41
JÖNKÖPING 036-12 21 90
KALMAR 0480-41 17 00
KARLSTAD 054-21 64 00
KUNGENS KURVA 08-556 460 10
KÅLLERED 031-94 02 30
LINDKÖPING 013-35 15 15
MALMÖ 040-94 70 75
NYKÖPING 0155-29 12 60
SUNDSVALL 060-66 40 05
UDDEVALLA 0522-868 61
UPPLANDS VÄSBY 08-590 847 70
UPPSALA 018-10 37 05
VALBO 026-6619 00
VÄRMDÖ 08-570 302 40
VÄSTERÅS 021-30 81 50
ÖREBRO 019-22 54 30
LULEÅ 0920-25 77 10


Ridtips. Hitta rytmen

Det här är en underbar övning för att etabler tytm och säkra kontakten. Rid på en 20-metersvolt mitt på ridbanan/i ridhuset. Använd innerskänkeln för att böja hästen  och innertygeln för att ställa honnom/henne. Använd vid behov små tag på yttertygeln. Kontrollera och håll rytmen med hjälp av sätet och när du känner att rytmen är bra och kontrolerad, minska till en tiometersvolt och bryt av till skrit. Sitt upprätt och var stark i magen så att du inte faller framåt i avsaktningen. När du förföljt tiometersvolten, rid ut på den stora igen och kom fram i trav. Om din häst är ovillig när du ska sakta av, fortsätt då i stället framåt i trav. Sakta bara av när din häst är villig och inte gör motstånd mot dina hjälper!

/Ridtips ♥ Lycka till


Ridtips. Förbättra halten

I halten ska din häst stå uppmärksam, engagerad och stilla med sin vikt lika fördelad på alla fyra ben. Nacken är rest och han/hon ska stå på tygeln. En bra halt utförs genom att hästen förmås att flytta vikt till bakbenen. Ryttarens säte och skänkel hjälper till att driva hästen in i en mjuk förhållande hand.

Gör så här
En halt är inte ett tillfälle att slappna av - det är en rörelse i sig. När du ska göra halt, sitt upprätt och balanserat. Med säte och skänkel driver du hästen framåt in i en mjuk förhållning med tyglarna. Förhållningen måste förstås vara starkare än framåtsrivningen så att hästen stannar.Du vill att hästen ska stanna men alla fyra ben rakt ner. Du kan öva att göra halt vartsomhelst på ridbanan/i ridhuset. Se till att alla halter blir väl genomförda - låt inte standarden sjunka längre in i ridpasset. Det kanske verkar tråkigt, men ju fler halter du gör, desto betre blir det



Ridtips. En blogg som jag tycker att ni ska läsa :D



http://martamalm.webblogg.se/
http://martamalm.webblogg.se/
http://martamalm.webblogg.se/

En riktigt glad tjejs blogg. Jag skulle vilja tipsa lite om hennes blogg så nu är den här

HISS eller DISS

jag skulle seja HISS :) ♥

Ridtips.

Var redd om dig själv och din häst så kommer ni båda må bra ♥

Ridtips . ridväg

Få hästen lydig efter hinder

TRÄNINGSTIPS: Det är lika viktigt att hästen är lydig efter hinder som att den är lydig före. Den här övningen är bra att börja med när du vill ha en lydig häst.

Mål
Ryttaren tränar på att få hästen lydig efter hinder. Övningen övar även ryttarens förmåga att rida i en bra rytm både före, över och efter hinder och rätt utförd blir hästen lydig.

Svårighetsgrad
Övningen rids på ridbana eller utomhusbana med måtten 20x50 meter eller större. 
Starta med en hinderhöjd på 60 centimeter och öka successivt beroende på hästens utbildnings­nivå. 

Hinderuppställning
Ett rättuppstående hinder mitt på långsidan innanför spåret. En bom pla­ceras cirka 15 meter (fyra normala galoppsprång) på den ena sidan av hindret och en annan bom placeras 18 meter (fem normala galoppsprång) på den andra sidan. 

Framridning
Börja med att lägga en volt över en av bommarna, för att träna "ögat-känslan" att hitta bommen. Övningen är också bra att träna på för att göra hästen lydig. 

Så här rider du övningen

Börja i galopp i vänster varv och galoppera i en jämn rytm över bommar och hinder. Till att börja med blir det ganska enkelt att få in fyra språng före hindret. Däremot blir de fem galoppsprången fram till nästa bom ganska svåra att få in eftersom avståndet blir kort. 
Byt varv och hoppa från det and­ra hållet. Nu blir det enkelt att få in de fem sprången före hindret men det blir däremot svårare att få in de fyra galoppsprången efter hindret. 
När det fungerar (och om du har en rutinerad häst) kan du lägga in ett galoppsprång extra, framför allt före hindret. När du höjer hind­ren blir det svårare att få in det extra galoppsprånget mellan bom och hinder eftersom hindret blir högre och avsprångspunkten något tidigare. Om du ändrar till oxer flyttar du bommen bakom hindret motsvarande hindrets längd. 

Det här är en bra övning att träna på för att stärka hästen genom att få den att "elevera" mer (hästens språngkurva där den sätter under sig mer) och få den att hoppa mer på styrka/kraft i stället för på fart. 

Tänk på
Övningen ska resultera i att du får en lydig häst så att du kan rida med en mjukare och jämnare rytm både före, över och efter hind­ret.


Ridtips. Reklam till Jump club


En riktigt bra bok som jag har hemma jag skulle kunna föreslu denna bok till er som vill ha en bra och enkla förklaringar



Ett par riktigt bra handskar som jag också skulle kunna föreslå till er som rider ett riktigt bra feste :D

Ridtips. Ridväg

Rid på en åttvolt i galopp. Efter hand kan du öka svårighetsgraden genom att rida kortare och kortare väg. Illustration: Hella Stening.
HITTA AVSPRÅNGSPUNKTEN
TRÄNINGSTIPS: Här är en "evighetsövning" som kan användas för att göra hästen mjuk och lösgjord. Ryttaren tränar på att rida till en bra avsprångspunkt. Övningen är även en bra förberedelse för att i framtiden kunna rida korta vägar.
Mål
Ryttaren tränar sig på att rida till rätt avsprångspunkt. Dessutom tränar ryttaren på att rida målmedvetet och komma till beslut.
Övningen gör hästen smidig och lösgjord.



Ridtips. tips om ridvägar

Nya tips om ridvägar



Ridtips . ridvägar



Ridtips blogg startar!!


HEJ HEJ


Jag har startat en liten blogg som jag snart hoppa bli stor.

Bloggen kommer att handla om Ah lite rid tips och accessoarer, ridvägar och sånt

Jag tänker också berätta lite om mig.

AAh jag är en tjej som är född 98 och är mycket inriktat på hästar som ni kanske vet. Har också tenkt att gå Hästgymnasium när jag blir äldre.Jag har även en talang i att fotta,så alla bilder som hr på bloggen är nästan tagna av mig. Jag har en egen häst och jag har haft två shettisar och en B ponny, två st C ponnysar ena var nästan en D ponny och nu har jag min fina storhäst som jag har också en hund en katt & en kannin♥ AAH det var vell allt tror jag ;)


©

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!